|

Filosofi med barn

Filosofin handlar om att ställa sig frågor och ifrågasätta etablerade sanningar. En filosofisk inställning kan kräva annorlunda linser. Platon, en av västerländsk filosofins fäder, brukade använda sig av myter och berättelser som ett medium för att framföra filosofiska budskap. Barn ställer ibland frågor som är så grundläggande och triviala att det blir svårt att svara på.

Idag vikarierade jag på en grundskola i Göteborg och ett barn frågade: ”ligger Sverige i Göteborg?”.
Barnet menade inte bara att Göteborg ligger i Sverige utan att ”Sverige ligger i Göteborg”. Kan det andra påstående betraktas som lika sant som det första? Istället för att rätta honom försökte jag förklara att vissa satser (såsom ”Sverige ligger i Göteborg”) kan framstå som sanna eller osanna beroende på sammanhanget. Eftersom lektionen i fråga handlade om Geografi blev min förklaring att ”när man pluggar geografi och man tittar på en geografisk karta då är det inte sant att Sverige ligger i Göteborg eftersom ett land kan inte ligga i en stad. Däremot, om du inte har några kartor och du skriver en dikt som handlar om Göteborg, till exempel, då blir din sats sant: ’Sverige ligger i Göteborg’ är riktigt om du menar att man kan uppleva nånting svenskt i luften eller i byggnadens utseende…”.

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/question-mark-icon-thinking-solution_16462411.htm#query=kids%20asking&position=0&from_view=keyword&track=ais_hybrid&uuid=d555fb3a-f359-4225-bc50-45342ca13b97">Image by rawpixel.com on Freepik</a>

Matteo Iammarrone.

Similar Posts