Att tillämpa Rawls teori på flyktningspolitik
Kort om Rawls okunnighetens slöja
”I boken En teori om rättvisa (1971) argumenterade Rawls för att ett rättvist samhälle är ett samhälle som omfördelar resurser så att förutsättningarna blir så lika som möjligt för alla. Rawls ombad i sin bok läsaren att föreställa sig en hypotetisk situation där man före
sin egen födsel är vid medvetande, men helt utan kunskap om var och i vilken familj man kommer att födas. Man befinner sig bakom okunnighetens slöja, och man ska nu bestämma sig för hur samhällets resurser ska fördelas. Rawls menade att varje vettig person skulle vilja organisera samhället så att man vid sin födsel minst kan förvänta sig ett drägligt liv. Man skulle inte vilja riskera att dö på grund av fattigdom, bristande sjukvård eller slaveri. Man skulle vilja att det
var varje människas ambitioner som satte gränserna för vad hon kan uppnå, inte de omständigheter hon fötts in i.” (ur Skolmedia, https://skolmedia.s3.amazonaws.com/skolmedia/docs/7b9a3cdaca.pdf).
Övning: Rawls och flyktningspolitik
Del 1
EU har diskuterat att etablera mottagningscenter för asylsökande utanför unionens gränser. I framkant av detta initiativ ligger Italien, med sina nyöppnade mottagningscenter i Albanien samt Storbritannien och Danmark, som har röstat igenom att flyktingar ska kunna skickas till center i Rwanda. Det uttalade syftet är att effektivisera migration och asylprocesser samt att minska riskerna för farliga resor över Medelhavet och Engelska kanalen. Förslaget har dock lett till skarpa kritiker från FN och International Rescue Committè.
Din uppgift är att använda Rawls princip om ”okunnighetens slöja” för att analysera den aktuella debatten om EU:s förslag att placera flyktingmottagningscenter utanför unionens gränser.
Föreställ dig att du står bakom okunnighetens slöja. Först identifiera alla möjliga subjektiva samhällspositioner (den enskilda asylsökanden, osv…) och därefter reflektera över vilka praktiska konsekvenser de lagar/normer du föreslagit skulle få: t.ex. vad händer om vi avskaffa begreppet papperslös och alla flyktingar som söker får uppehållstillstånd att stanna i landet? Vad händer om vi bara tillåter alla flyktingar från ett visst land? Och om vi endast tillåter barn komma? Genom att använda okunnighetens slöja analysera gärna olika perspektiv.
Del 2
Metareflektion om Rawls:
Reflektera över hur Rawls teori bidrog till att analysera debatten. Hjälpte den dig att se frågan utifrån ett nytt perspektiv? Vilka etiska dilemman kvarstår trots tillämpningen av okunnighetens slöja?
Följdfrågor: En av utgångspunkterna bakom omlokaliseringen utanför EU är premissen att flyktingar är ett problem, en belastning för samhället och ett potentiellt hot. Reflektera kring den här premissen med hjälp av kontraktualisterna Hobbes, Locke och Rousseau: är idén om att någon kan vara en samhällsbelastning en produkt av samhällskontrakt? Vad hade Rousseau sagt om detta? Vilka ska ingå i samhällskontraktet enligt Hobbes? På vilka grunder skulle man kunna berättiga uteslutningen av vissa grupper? Borde nationsgränserna och dokumentation avgöra vem ska ingå i samhällskontraktet? Hur tror du att idén om samhällsbelastning hänger ihop med Lockes äganderätt? Kan eller borde det finnas tillräckligt mycket plats och möjlighet för alla att njuta av äganderätt och frukter till sitt eget arbete?